English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Vantuch s Motzem úspěšní na Barumce

Zařazeno : ME1308, Vantuch

Miroslav Vebr, 07.09.2013 15:01
Tisknout článek
Kategorie : ME; zobrazeno : 3747x


Úspěšnou premiéru na Barum Czech Rally Zlín si odbyla mimo jiné i dvojice Jiří Vantuch – Petr Motz s Hondou Civic VTi. Po třídenním klání, kdy posádky zkoušela náročnost tratě a rozmary počasí, dojeli kluci na pěkném 5. místě ve třídě 9.
Foto (c) Robert Balcar
Foto (c) Robert Balcar

Jirka i Petr se na zlínskou soutěž hodně těšili, přesto neskrývali před jejím startem mírné obavy. „Barumka je v Česku velkým pojmem a pro nás je ctí, že zde můžeme startovat. Pro oba to bude velká premiéra. Do závodu si žádné velké cíle neklademe, tedy až na jeden. Chceme tuto soutěž úspěšně dokončit a pobrat co nejvíce bodů. Již úvodní seznamovací jízdy ukázaly, že to bude opravdu hodně těžká soutěž. My zde jedeme sbírat zkušenosti. Přesto se já i Jirka na soutěž moc těšíme,“ uvedl v průběhu seznamovacích jízd k Barum rally Petr Motz. O tom, že je Barum rally opravdu náročná se posádka přesvědčila již při seznamovacích jízdách. Na řadu přišla dokonce i výměna treninkáče. „Při seznamovačkách a druhém průjezdu Semetína jsem prorazil vanu na tréninkovém vozidle Seat Leon Petra Motze. Ten musel následně zůstat v dílnách Sparrow čekající na novou vanu až do pondělí, což Petr vzhledem k velmi osobnímu vztahu k Leonovi těžko nesl.:-). Následně jsme si vypůjčili treninkáč od Davida Štefana (díky moc), Peugeot 206, přezdívaný JeanPaul.:-),“ popsal nepříjemnost v samém začátku soutěže Jirka Vantuch.

V pátek kromě shakedownu byl připraven pro posádky slavnostní start na zlínském náměstí, kde se sešlo velké množství diváků a večer městská rychlostní zkouška. Do třídy 9, kam spadá i Honda připravovaná týmem Sparrow se přihlásilo ve Zlíně osm posádek. Jirka s Petrem absolvovali super speciálku v klidu, neboť ty hlavní boje se měly odehrávat hlavně v sobotu a neděli. V sobotu ráno před vyzvednutím aut z ÚP si kluci srovnávali hmotnost svou a posádky Máša, Jinderle jun.. „Oni dohromady mají 148 kg, my 235 kg. Něco budeme muset z našeho auta vyložit abychom byli konkurenceschopní, jen zatím nevíme co,“ vtipkoval Jirka Vantuch „I přes náš váhový handicap probíhala sobotní etapa z naší strany v pohodě. Závod jsme si užívali a jízdou se bavili. I ve výsledcích postupujeme pozvolna vzhůru, takže spokojenost,“ řekl v cíli 1. etapy Petr Motz. V polovině soutěže šla posádka Vantuch – Motz spát na 5. místě ve třídě 9. Nutno ovšem po pravdě přiznat, že posun ve výsledcích umožnili Jirkovi s Petrem hlavně odstupující posádky.

Pokud byla sobotní část závodu pro dvojici Vantuch – Motz poklidná, v neděli se kluci i zapotili. Nebylo to ovšem díky slunečním paprskům, neboť ty zůstaly pro celé startovní pole uschováno a krásné počasí vystřídaly deštivé přeháňky. Ale ani mokrá trať, ani vyházené bláto Jirku nezaskočily a jeho cesta svižně mířila k cíli soutěže. Před závěrečnou zkouškou přišlo ono zapocení posádky. „Nejspíš na druhých Jankovicích jsme udělali pomalý defekt pravé přední pneu, což se na přejezdu mezi RZ nijak neprojevilo a teprve mezi ČK a startem do RZ Žlutava 2 jsme byli upozorněni na defekt. Jelikož se před startem zkoušky nesmí měnit kolo, nezbývalo nám nic jiného, než dojet na startovní čáru, ujet pár metrů ze zkoušky, Hondu odstavit a pustit se do výměny poškozené pneumatiky. Naši dobrou náladu nám tento moment ovšem nijak nepokazil, neboť cíl celého závodu byl na dosah,“ popsal jediný závažnější moment v průběhu rally Jirka Vantuch. Posádka úspěšně zvládla výměnu defektu a následně i poslední erzetu celé soutěže. Propad v absolutním pořadí sice mrzel, ale naštěstí to nemělo vliv na body ve třídě 9. Následoval již pouze slavnostní dojezd na cílovou rampu. „Smekám před každou posádkou, která se na start Barum Czech Rally Zlín postavila a úspěšně tuto soutěž dokončila. O to více mne těší, že mezi těmi šťastnými jsme i my. V průběhu závodu jsme neměli technické problémy a krom defektu jsme jeli pohodový závod, což byl hlavní cíl po pro nás divoké Bohemce. Erzety byly krásné, i když díky množství vytahaného bláta především v druhých průjezdech dost zrádné. Ale jsme v cíli, šťastní a zároveň hodně unaveni. Já jsem celou soutěž bojoval s hodně nepříjemnou bolestí zad (krku a kříže) a na přejezdech po druhých Biskupicích v sobotu večer to došlo až tak daleko, že řídil Petr, abych si mohl před erzetou ulevit v jeho velké sedačce J. Asi si dokážete představit, jak chudák Petr trpěl v mé sedačce, která je přeci jen o něco menší,“ podělil se o první dojmy po soutěži Jirka Vantuch. „Chtěli bychom poděkovat celému týmu Sparrow za přípravu auta i za poskytnuté zázemí v průběhu Barumky. Poděkování patří také našim příznivcům, kterých bylo podél trati hodně,“ doplnila slova jezdce Petr Motz. Na konci třídenní soutěže, po dvou etapách a patnácti rychlostních zkouškách byla posádka Jiří Vantuch – Petr Motz klasifikována na 49. místě absolutně a 5. místě ve třídě 9. „Je to snad sen, ale před poslední Příbramí ztrácíme na leadera třídy pouhých 12 bodů a jsme ve hře o titul. Stojíme však pevně na nohou a víme, že to je zejména díky štěstí, které nás zatím provází. Už toto je pro nás obrovský úspěch,“ doplnil Jirka Vantuch. Kromě pamětní medaile zůstanou klukům i krásné vzpomínky na Barum Czech Rally Zlín 2013, kterou úspěšně dokončili a o tom to je.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Vantuch s Motzem úspěšní na Barumce

Vantuch s Motzem úspěšní na Barumce

07.09.2013 15:01

Článek Miroslav Vebr, ME

Seznam přihlášených na Barumku

Seznam přihlášených na Barumku

19.08.2013 19:35

Článek Radek Vojtěchovský, ME

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Dakar 2018: 2.etapa [AKTUALIZUJEME]

/ Další video...