English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Ohlasy českých posádek po 11. etapě Dakaru

Zařazeno : Dakar16, Macík, Kolomý, Prokop, Valtr

Redakce, 15.01.2016 09:45
Tisknout článek
Kategorie : Dakar; zobrazeno : 4416x


Včerejší etapa Dakaru opět dala nejen českým posádkám zabrat. Martin Macík s Liazem dojel po velkém boji do cíle se ztrátou čtyř hodin. Slušně si naopak vedli Tatry Martina Kolomého a Jaroslava Valtra i Martin Prokop s Toyotou a Miroslav Zapletal s Hummerem.
Ohlasy českých posádek po 11. etapě Dakaru
Ohlasy českých posádek po 11. etapě Dakaru

MARTIN KOLOMÝ + JAROSLAV VALTR
Oba kamiony TATRA BUGGYRA RACING týmu dokončily jedenáctou etapu 38. ročníku Rallye Dakar v nejlepší desítce. Martin Kolomý musel přímo na trati opravovat intercom, který přestal fungovat po jízdě na rozmlácené cestě. Jaroslav Valtr si naopak pochvaloval výborné jízdní vlastnosti svého Phoenixe.

Jedenáctá etapa letošního ročníku vyvedla závodníky z písečných dun, kde se zřejmě rozhodovalo o letošní podobě celkových výsledků. O nic lehčí to ale ve čtvrtek jezdci neměli, když je čekal rozmanitý terén a feš-feš.

„Já si myslím, že když jsem vydržel dnešek, tak už vydržím všechno. Možná i v životě. Nebylo to těžší než ty předchozí dny, ale už dlouhý. Nejhorší bylo, že jsme viděli cíl, ale čekalo nás ještě asi 30 kilometrů po místním lomu, aby z toho měli taky něco diváci. No strašný,“ uvedl v cíli navigátor Jardy Valtra Josef Kalina. Posádka ve složení Valtr, Kalina, Stross dojela nakonec na osmém místě, které jim patří také v průběžném pořadí soutěže. „Jsem rád, že jsme udrželi naší pozici. Dneska fungoval náš unikátní podvozek Tatra naprosto fantasticky. Tyto rozbíječky a technické úseky mám rád, takže mě to dnes hodně bavilo. Pěkná etapa,“ řekl v bivaku v San Juanu Jarda Valtr.

Martin Kolomý s bratry Kiliany dojel do cíle se ztrátou deseti sekund na týmového kolegu, a tak mu patřila devátá příčka. „Museli jsme hned na začátku zastavit a opravovat intercom. Vymetl jsem totiž pár děr kvůli tomu, že jsem kluky vůbec neslyšel a v prachu posunková řeč nefungovala. Naštěstí to byly jen zlomené drátky a mohli jsme pokračovat,“ uvedl k prvním problémům Martin Kolomý. Tím ale starosti bruntálského jezdce neskončily: „Posledních dvacet kilometrů nás opět trápil kámen v řízení. To jsme se ale dozvěděli až tady, jinak jsme mysleli, že nám odešla pumpa. Tentokrát se nám totiž řízení nezaseklo úplně. Bylo to ale hodně nepříjemný, protože v jednom řečišti pod mostem jsme mířili na pilíř. Nějak jsem to ale naštěstí nasměroval jinam. Jsme v cíli a jsem rád, že jsme to takhle lehce opravili.“

„Dnes to bylo z půlky dobré a z půlky nuda. Ze zatáčky do zatáčky a přes horizonty to mám rád, ale ta mlátička v pláních ve strouhách od vody to mě nebaví. Nebylo to dnes špatné, ale ani extra zajímavé,“ uvedl navigátor Kolomajze René Kilian.

V kategorii automobilů se dařilo i Tomáši Ouředníčkovi, který dojel v jedenácté etapě na čtyřiačtyřicáté pozici a opět se se svým vozem Hummer H3 Evo posunul do nejlepší padesátky. „Voda v autě byla tak rozžhavená, že se nedala pít. Požádali jsme fanoušky, stojící podél trati a jeden z přihlížejících nám donesl led. Po několika kilometrech jsme si vyprosili další porci ledu. V takových podmínkách není nad studené pití! S výsledkem nejsme úplně spokojeni, ale etapu jsme dokončili a do bivaku jsme dojeli,“ oddechl si Tomáš Ouředníček.

V pátek na účastníky Rallye Dakar čeká předposlední dvanáctá etapa, která vede ze San Juanu zpět do Villa Carlos Paz. Na posádky kamionů čeká 267 ostrých kilometrů.

MARTIN MACÍK
Martin Macík, František Tomášek a Michal Mrkva z týmu KM Racing po obrovském boji dojeli do cíle 11. etapy Rallye Dakar a pokračují v závodě. Na trati bojovali přes 10 hodin. V šíleném vedru museli měnit kardanku. „Poslední tři dny se nám smůla lepí na paty. Je to dakarský teror, ale nevzdáme to. Náš cíl je dojet do finále, i kdybychom tam ten kamion měli v zubech dotáhnout. Tyto zkušenosti už nám nikdo nikdy nesebere. Bojujeme dál,“ vzkazuje Martin Macík.

Na 140. kilometru se klukům roztrhla kardanka. Auto přestalo kompletně jet. Roztrhalo se i vše kolem, včetně elektriky, takže auto vůbec nefungovalo. Opravou posádka týmu KM Racing strávila přes 4 hodiny, ale vše zvládla a dojela do cíle etapy. Dnes budou kluci pokračovat.  


/ Zpět na přehled článků

/Související články

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/WRC Onboards: Spain 2009: Prokop SS01

/ Další video...