English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Český Krumlov hostí druhé pohárové klání vozů Peugeot 208 R2

Zařazeno : MMCR1703, Wagner, Mareš

Kateřina Ptáčková, 15.05.2017 09:56
Tisknout článek
Kategorie : Česká rally; zobrazeno : 4152x


Už je to téměř dva měsíce, co se při úvodním závodě MČR v rally 2017 Valašské rally Valmez prezentoval Peugeot Total Rally Cup. Premiérovým vítězem se stal talentovaný rakouský mladík Simon Wagner, kterému parádně vyšel i druhý závod MČR v Klatovech. Ten tak přijede do Českého Krumlova nejen v roli pohárového lídra, ale zejména vedoucího muže MČR v rally v hodnocení „dvoukolek“.
Český Krumlov hostí druhé pohárové klání vozů Peugeot 208 R2
Český Krumlov hostí druhé pohárové klání vozů Peugeot 208 R2

V okolí Valašského Meziříčí se do úvodního podniku Peugeot Total Rally Cupu přihlásily čtyři dvojice, v Českém Krumlově se do pohárové klasifikace vozů Peugeot 208 R2 zapojí šest posádek. Další týmy pak využijí speciálů francouzské značky v tradičně nabité třídě 6 mimo cupové hodnocení. Kromě už známé čtveřice - René Dohnal, Simon Wagner, Filip Mareš a Václav Dunovský – budou novými účastníky Peugeot Total Rally Cupu druhý zahraniční účastník Polák Arkadiusz Lechoszest a Tomáš Pospíšilík.

Začněme proto představením právě zmíněných nováčků. Arkadiusz Lechoszest loni startoval s „dvěstěosmičkou“ na vybraných polských soutěžích, společně s ním opět přivítáme na českých tratích Lukasze Sitka, jenž loni v Česku navigoval Jerzyho Tomaszczyka. Peugeot 208 R2 bude polské dvojici servisovat stáj Car Racing Speed Service.

„Pro sezonu 2017 jsme zvažovali několik různých možností. Nakonec padlo rozhodnutí startovat v českém mistrovství a zároveň v poháru vozů Peugeot. Uvědomuji si, že je to náročný a ambiciózní plán. Čekají nás náročné a různorodé tratě, které však mohou vést k mému dalšímu rozvoji. Starty v Česku nebudou jedinou zásadní změnou, letošní sezona odstartuje i spolupráci s novým týmem a spolujezdcem. Jsem rád, že mohu právě s Lukaszem spolupracovat, protože má bohaté zkušenosti s českými tratěmi. V Českém Krumlově asi bude těžké bojovat o nějaký výsledek, ale doufám, že se to na dalších závodech změní. Stojíme na začátku ´dobrodružství´, které vyvrcholí srpnovým startem na prestižní Barum Czech Rally,“ naznačuje své letošní plány Arkadiusz Lechoszest.

Naopak třiadvacetiletý Tomáš Pospíšilík není na českých tratích žádným nováčkem. Bývalý autokrosař, jenž má na svém kontě i dva domácí mistrovské tituly, už v sezoně 2015 startoval v MČR v rally s podporou Peugeot Sport Česká republika. Za volantem speciálu Peugeot 208 R2 tak má bohaté zkušenosti, aktuálně ho naviguje zkušený Jiří Stross.

„Protože jsme se rozhodli startovat v celém šampionátu MČR v rally, přihlášení do cupu se jednoznačně nabízelo. Přinese nám to nějaké výhody a neviděl jsem důvod, proč tak neučinit. Pohárové soupeření začneme v Českém Krumlově, který nabízí velmi krásné, ale i hodně náročně tratě. Také počasí nebylo poslední ročníky ideální a podepisovalo se na náročnosti závodu. I když se mi tam v posledních letech nedařilo, na závod se moc těším, a doufám, že letos prolomíme předchozí nezdary. Loňský rok byl celkově hodně smolný a nevydařený, ale nyní se závod od závodu lepšíme, sžíváme se s novým spolujezdcem. A v okolí Krumlova budeme chtít v našem progresu pokračovat,“ věří Tomáš Pospíšilík.

Pokud Tomáše Pospíšilíka přiřadíme k jezdcům zmíněným v úvodu, lze očekávat, že nás v okolí Českého Krumlova opět čeká dramatická zápletka. Nikdo z českých jezdců jistě nebude chtít prodat svou kůži lacino a pokusí se zastavit úspěšné tažení Rakušana Simona Wagnera.

„Samozřejmě očekávám, že nás i zde čeká nesmírně těžký závod. Opět pojedeme na neznámé trati a i podle seznamu přihlášených bude konkurence mezi vozy s jednou poháněnou nápravou i ve třídě 6 nabitá. Navýšil se také počet pohárových účastníků. Rádi bychom i při třetím letošním českém startu vystoupili ve dvoukolkách na podium. K tomu určitě budu opět potřebovat rychlost a určitou chytrost. Ale přece jen aktuálně nám patří ve 2WD, třídě 6 i v pohárové klasifikaci přední příčky a na tahu jsou naši konkurenti, aby nás dokázali porazit,“ prohlašuje Simon Wagner.

A čeští mladíci určitě nezaháleli. Filip Mareš (v Českém Krumlově obhajuje vítězství ve třídě 6) se kromě Šumavy objevil i na startu druhého podniku evropského juniorského šampionátu na Kanárských ostrovech. René Dohnal rovněž nechyběl v Klatovech, dále ladil formu při vyškovském rallysprintu. A ani delší pauza určitě nic neubere z rychlosti Václava Dunovského, který bude čerpat ze svých dlouholetých zkušeností.

Aktuální bodový stav Peugeot Total Rally Cupu (1/5):
1. Wagner 25, 2. Mareš 15

Kromě šesti účastníků Peugeot Total Rally Cupu se na startu Rallye Český Krumlov objeví s vozy Peugeot 208 R2 i Tomáš Knápek, David Soldát a Polák Adrian Wronkowski. Naopak Karel Kupec zvažuje, že na jihu Čech opustí svou tradiční „dvěstěosmičku“ a vyzkouší si vůz konkurenční značky.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Jihočeský triumf Filipa Mareše

Jihočeský triumf Filipa Mareše

26.05.2017 14:05

Článek Radka Matthey, Česká rally

Filip Mareš jede na domácí Bohemku s odhodláním

Filip Mareš jede na domácí Bohemku s odhodláním

10.07.2019 20:22

Článek ACA ŠKODA AUTOKLUB TEAM, Česká rally

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Filip Mareš: Opočenský dort bez pověstné „třešničky“

/ Další video...