English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Mexiko: Pontus Tidemand z týmu ŠKODA Motorsport dominuje kategorii WRC 2

Zařazeno : MS1803, Tidemand

Škoda Motorsport, 10.03.2018 18:11
Tisknout článek
Kategorie : WRC; zobrazeno : 4900x


Na obtížných a náročných šotolinových tratích Mexické rally (Rally Guanajuato Mexico) jsou Pontus Tidemand se spolujezdcem Jonasem Anderssonem (S/S) nepřekonatelní.
Mexiko: Pontus Tidemand z týmu ŠKODA Motorsport dominuje kategorii WRC 2
Mexiko: Pontus Tidemand z týmu ŠKODA Motorsport dominuje kategorii WRC 2

Během prvních dvou dnů třetího podniku mistrovství světa sezóny 2018 zvítězila tato posádka s vozem ŠKODA FABIA R5 ve všech deseti rychlostních zkouškách a dominuje kategorii WRC 2 s náskokem 3 minut a 7 sekund. V celkovém pořadí pak posádka na celkové 8. pozici. Jejich týmoví kolegové Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN) trefili po dopadu v jednom ze skoků druhé rychlostní zkoušky kámen, prorazili jím chladič svého vozu ŠKODA FABIA R5 a byli nuceni ze soutěže odstoupit. Mechanikům týmu ŠKODA Motorsport se naštěstí podařilo úspěšně vůz opravit. Nejmladší jezdec startovního pole se proto může podle předpisů Rally 2 během třetího dne soutěže do boje o body vrátit.

Obě tovární posádky týmu ŠKODA Motorsport do Mexické rally odstartovaly skvěle. Již ve čtvrteční úvodní zkoušce v ulicích města Guanajuato, zapsaného do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zajel Pontus Tidemand nejrychlejší čas. Hned za ním skončil jeho 17letý týmový kolega Kalle Rovanperä. Zatímco Tidemand pokračoval nejrychlejším časem své kategorie i v úvodní páteční šotolinové rychlostní zkoušce, k mladému Finovi se štěstí obrátilo zády. „V místě dopadu na jednom ze skoků byl uprostřed trati velký kámen. Bohužel jsem se mu nemohl vyhnout, a tento kámen prorazil chladič vozu,“ vysvětluje Rovanperä. Jeho vůz ŠKODA FABIA R5 byl přepraven do servisní zóny ve městě León, kde ho mechanici týmu ŠKODA opravili. Díky tomu se Rovanperä může, stejně jako další jeho soupeři ve třídě WRC 2, vrátit třetí den do soutěže.

Mezitím Pontus Tidemand pokračoval ve vítězném tažení a svojí kontrolovanou a bezchybnou jízdou zajížděl jeden nejrychlejší čas za druhým. „Žádné dramatické okamžiky. Krásné rychlostní zkoušky, trochu kluzké, ale i na nich auto sedí velmi dobře. Celý den jsem si opravdu užil,“ komentuje s odstupem. Na konci druhého dne vede úřadující mistr světa WRC 2 ve své kategorii o 3 minuty a 7 sekund. Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek je jeho výkonem nadšený: „Pontus jede jako skutečný mistr světa, vše má dokonale pod kontrolou. Je mi líto Kalleho. Je opravdu škoda, že se nemohl zúčastnit všech pátečních rychlostních zkoušek a získávat tak potřebné zkušenosti. Ale naštěstí se může do soutěže vrátit v sobotu a doufejme, že se mu podaří posbírat nějaké body do mistrovství světa kategorie WRC 2.“

V sobotu a v neděli (10. a 11. března) čeká během Mexické rally na posádky dalších 186,81 měřených kilometrů rozdělených do dvanácti rychlostních zkoušek, včetně závěrečné power stage (speciálně bodované rychlostní zkoušky) Las Minas. Vítěz bude vyhlášen v neděli ve 14:30 místního času. Centrem Mexické rally je město León, což je páté největší město Mexika, situované přibližně 400 kilometrů severozápadně od hlavního města Mexico City.

Průběžné pořadí Mexické rally po 2. dni (WRC 2)
1. Tidemand/Andersson (S/S), ŠKODA FABIA R5, 1:53.01,0 h
2. Greensmith/Parry (GB/GB), Ford Fiesta R5, +3.07,4 min
3. Heller/Olmos (RCH/RA), Ford Fiesta R5, +7.28,2 min
4. Bulacia Wilkinson/Mussano (BOL/RA), Ford Fiesta R5, +7.35,9 min

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Tidemand zakládá vlastní tým

Tidemand zakládá vlastní tým

05.12.2017 19:38

Článek Honza Froněk, WRC

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Crash Tidemand

/ Další video...