English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Jakeš a Machů před Bohemia rally

Zařazeno : MMCR1805, Jakeš

TZ - Mirek Jakeš, 28.06.2018 17:26
Tisknout článek
Kategorie : WRC; zobrazeno : 4372x


Obklopeni šestnáctkou vozů R5 vyrazí se startovním číslem 11 a osvědčenou Škodou Fabia S2000, připravovanou týmem Vančík Motorsport, do letošního ročníku Rally Bohemia Mirek Jakeš a Petr Machů.
Jakeš a Machů před Bohemia rally
Jakeš a Machů před Bohemia rally

V loňském roce dokončili náročnou soutěž oba v první desítce, když Mirek po problémech dojel společně s Marcelou Ehlovou na šestém místě, zatímco Petr navigoval Jaromíra Tarabuse ke konečné deváté příčce. Zopakování umístění v první desítce by letos bylo snovým výsledkem, žádné konkrétní cíle si však posádka před startem soutěže nedává. „Budu se opakovat, ale letošní sezona je pro nás s Petrem zatím především o sehrávání se v rámci posádky a udržení se v plném závodním tempu. Samozřejmě, že se budeme snažit bojovat o každý bod do tabulky mistrovství. Pokud bychom se přiblížili v klasifikaci MČR k letošnímu maximu z Krumlova, bylo by to skvělé,“ připomíná Mirek Jakeš sedmé místo absolutně z Rally Český Krumlov a současně se ohlíží za posledními dvěma mistrovskými podniky.

Na jihu Čech panovaly náročné klimatické podmínky, ve kterých se částečně mazal výkonový handicap mezi jednotlivými vozy. „Ani my jsme ale nevybrali dobře pneumatiky pro úvodní sekci. Mysleli jsme, že déšť brzy přejde a cesty budou osychat, proto jsme vyrazili na slickách a jen do rezervy si vzali dvě mokré nařezané gumy. V některých úsecích, kde tekly potoky vody, šlo pouze o udržení auta na cestě a bylo skoro jedno, na jakých pneumatikách jedete,“ popisoval Mirek těžké páteční podmínky. Z 11. místa po první sekci se posádka Jakeš – Machů dokázala v noční sekci prokousat do první desítky absolutního pořadí a do druhého dne vstupovala ze sedmé příčky.

V sobotu se začínalo obávanou RZ Malonty, která doznala od loňska podstatných úprav. „Zprávy o situaci na tratích erzet druhého dne jsme měli dobré. Počítali jsme s tím, že hlavně v lesních úsecích bude asfalt pořád ještě vlhký, i tak jsme ale zvolili příliš tvrdou směs. Malonty v dnešní podobě už nejsou ani zdaleka tím, čím bývaly. Hlavně závěr zkoušky je na úplně rovném asfaltu a s protikatovacími tyčemi se jede jak po kolejích. Gumy se proto vůbec nezahřály a pocit z jízdy a ani čas nebyly nejlepší. Pořád jsme se ale udržovali v tempu a chtěli zabojovat o co nejlepší výsledek,“ shrnuje Mirek. Po těsném souboji především s Odložilíkovou fiestou R5 se nakonec podařilo Mirkovi s Petrem těsně udržet sedmou pozici, za což oba vděčí i skvěle fungující Škodě Fabia S2000.

Po úspěchu v Českém Krumlově se celý tým o to víc těšil do jihomoravských Hustopečí, kde chtěl na tradičních tratích mezi vinicemi zabojovat o další porci mistrovských bodů. A také se pokusit posunout blíž první desítce průběžného pořadí MČR tak, aby i v příští sezoně mohli startovat s prioritou ASN.  Bohužel, po 11 úspěšných startech v řadě za sebou s vždy skvěle fungující technikou se tentokrát cíl uvidět nepodařilo. „Asi čtyři kilometry před cílem polokruhových Starovic jsem cítil, že motor přestává dávat plný výkon, zároveň šla nahoru teplota oleje,“ popisuje Mirek průběh první RZ, kde i přes zvolnění v závěru testu dosáhla posádka Jakeš – Machů kvalitní desátý čas. „Za stopkou jsme se pokoušeli zjistit, v čem je problém, ale když začala unikat i voda, po konzultaci s týmem jsme se rozhodli odstoupit, ať nevzniknout další škody. Po tak dlouhé šňůře dojetých závodů a navíc při nasazení, při kterém se dneska závodí, může technický problém pochopitelně nastat. V mechanicích týmu Vančík Motorsport však máme naprostou jistotu, že naše Fabie S2000 bude i na Bohemii ve špičkové kondici a já i Petr se budeme moct soustředit jen na svůj výkon.“

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Jakeš a Machů před Bohemia rally

Jakeš a Machů před Bohemia rally

28.06.2018 17:26

Článek TZ - Mirek Jakeš, WRC

Racing-Mania.cz

JST: Mirek Jakeš s bronzem v kapse

24.10.2011 20:26

Článek Junior Sport Talent, Česká rally

Racing-Mania.cz

Jakeš na Barumku připraven!

14.08.2010 11:06

Článek Barbora Vebrová, Česká rally

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/IVAN - trajler k novému dokumentárnímu filmu o nejlepším ...

/ Další video...