English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Martina Škardová: Dokážu vystihnout ten správný okamžik??? [ROZHOVOR]

Zařazeno : Škardová

Jiří Větrovec, 22.12.2009 09:30
Tisknout článek
Kategorie : Česká rally; zobrazeno : 9147x


Přinášíme předvánoční rozhovor s Martinou Škardovou. Populární navigátorka, známá svou výřečností a vtipem, se rozpovídala o plánech na další sezónu, šancích žen v rallysportu a párty na závodech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Začněme obligátní otázkou, kterou dostávají rallymani na přelomu roku velmi často. Co se chystá na příští sezónu, můžeš již teď něco prozradit?
"Na příští sezónu jasně daný plán zatím nemáme. Předběžně řešíme starty MMČR i MČR, kde bychom měli jet všechny podniky krom Moravy, která pro nás není z hlediska sponzoringu příliš významná."

Letošní sezóna nepřinesla takový výrazný úspěch jako loňské Lužičky, přesto si jistě získala nové cenné zkušenosti, co letos hodnotíš jako největší přínos/úspěch?

"Za největší letošní úspěch považuji asi 6. místo na Bohemce, kdy nám tato soutěž vyloženě sedla a aniž bychom se nějak výrazněji snažili, zajížděli jsme pěkné časy. Nejvíce mně zde asi potěšil dosažený čas na 4. RZ, který jsme zajeli na vteřinu s Václavem Pechem. Doufám jen, že Vašek nedělal na trati hodiny nebo tak něco. :-)"

"Za největší zkušenost pak považuji svojí fatální chybu v Třebíči, kdy jsem Honzu poslala do časovky o 2 minuty dřív. Pohoršené výrazy celého teamu, hlavně ten jezdcův, se mi natolik vryly pod kůži, že teď už nedám výkaz z ruky dřív, i kdyby mě o to prosil sám ředitel závodu :-)"

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Máš nějaký vzor nebo rádce, který ti pomůže, poradí, povzbudí?
"Zde bych vyzdvihla Zdeňka Hrůzu, kdykoli potřebuji s něčím poradit, obracím se na něj, protože ví vždycky všechno. Jeho pečlivost je obdivuhodná. Se svými dotazy za ním chodím tajně, aby mi moje nedostatky nebyly vzápětí naším teamem vyčteny. :-)"

Proč myslíš, že v rally není více děvčat? Popularita by jim jistě nechyběla.
"Možná je to tím, že mnohé nemají možnost se k závodům nějakým způsobem vůbec dostat, tak jako třeba já díky Honzovi, nebo jiné holky díky svým rodičům apod. V tomto sportu mnohdy jen láska k němu nestačí, záleží na spoustě okolností, aby se ho člověk mohl zúčastnit aktivně. Myslím si, že je to škoda, v případě navigování bývají holky často lepší, jsou citlivější, dokážou se líp vžít do situace a vystihnout správně okamžik, kdy, co a jak přečíst. Slyšela jsem, že mají i lépe vyvinuté sedací svaly, nemusí se tedy při jízdě dívat ven a jen podle pohybu sedačky poznají, kde zrovna jsou :-) Někteří jezdci se však se ženou jet bojí, brzdí je představa, že vedle sebe vezou křehkou bytost. To jenom Honza to se mnou švihá po příkopech. :-)"

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Myslíš, že může v rally přijít doba, kdy bude opět vítězit žena, tak jako kdysi Michelle Mouton?
"Možná někde čeká nějaká hodně talentovaná jezdkyně, tak uvidíme, ale já o startu za volantem docela uvažuji. :-)"


Sleduješ rally na úrovni MS? Je soutěž, kterou by jsi chtěla jet?
"Lákalo by mě Monte Carlo, Honza tam byl jako divák a podle jeho vyprávění to musí být úžasné. Nekonečné promenády plné obchodů mě naprosto uchvátily :-) Ale i tratě jsou zde skvělé, řítit se serpentýnami nad propastí musí být opravdu silný zážitek. :-)"

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Jak vzpomínáš na Felicii, ve které tvá kariéra začínala? Je to velký rozdíl pro spolujezdce jet s A5 nebo N4?
"Na Felicii vzpomínám moc ráda, když pominu neustálé technické potíže, závodění s ní bylo fajn, bylo to živé auto a Honza ho uměl skvěle ovládat. I ze sebevětší krize se vyklubal průjezd, který takhle vlastně jako měl být :-) Celková atmosféra v této třídě byla hodně přátelská. Začátky nebyly ale úplně nejjednodušší, neměli jsme ani stan, pneumatiky jsme sjižděli až na dráty (a to ještě ty, které někdo již vyhodil a věnoval nám je), při příjezdu do servisu Honza proměnil roli jezdce za mechanika a já za hostesku :-) V N4 už je to lepší, pneumatiky mají dokonce i vzorek apod. :-)"

"Z hlediska spolujezdce to rozdíl je, tempo je daleko větší, metry utíkají rychleji, musím být pohotovější. :-)"


Začínali jste na amatérských soutěžích. Někdy se říká, že ve velkém mistráku není tak družná atmosféra. Máš mezi posádkami nějaké kamarády?
"Myslím si, že záleží na lidech. Jak na amatérských soutěžích tak v mistráku se najde vždy někdo, kdo si nesedne, nebo naopak. Ve velkém mistráku se věci více točí kolem peněz, soutěžícím víc záleží na výsledku, proto se zde asi rivalita projevuje intenzivněji. Kamarádů mám mezi posádkami spoustu, nerada bych na někoho zapomněla, takže tímto je všechny zdravím. :-)"

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Je nějaká soutěž mezi jezdci vyhlášená pro svou atmosféru a tamní párty? Kterou soutěž máš nejraději ty?
"O žádné takové nevím, my chodíme v 8 spát, takže o párty by mohli vyprávět třeba mechanici :-) Podle toho, jak jsou ráno zelení, bych řekla, že jsou pro svou atmosféru vyhlášené asi všechny soutěže :-) Já mám nejraději Lužické hory, tam máme takové teamové zázemí :-) Taky jsem měla ráda Rally šou Blovice, mohla jsem se alespoň jednou vyspat ve své posteli .:-)"


Rally jistě zabere hodně času, máš nějaké jiné koníčky?
"Ráda pletu, vyšívám a háčkuji... Ne to byl samozřejmě vtip :-) Mám ráda jakékoliv sporty, třeba plavání, spinning, aerobic, a taky motokáry, když pak pominu čtrnáctidenní modřiny. :-) A ještě bych neměla zapomenout na techno."

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Blíží se vánoce, máš už nakoupené dárky? Co kapr, bude?
"Nemám ještě ani jeden dárek, ale seznam těch pro sebe jsem sestavila už v říjnu :-) Jestli bude kapr ještě nevím, já totiž stejně tím napětím před příchodem Ježíška nemůžu ani moc jíst. :-)"


Co Nový rok, dáváš si nějaká předsevzetí?
"No comment, nedostatky bych si s dovolením nechala pro sebe a své okolí, které jimi obtěžuji. :-)"

"Jinak bych všem chtěla popřát krásné svátky plné pohody a všechno nejlepší do nového roku a těším se na sezónu 2010! Nesmím také pominout velké díky všem našim partnerům, kteří nám novou sezónu umožní absolvovat!"


Díky za rozhovor! Do Nového roku a do další sezóny přeji hodně štěstí, úspěchů a spokojenosti.




Foto: Tomáš Poleník, archiv Rally-mania.cz

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Polský start Martina Kočiho zhatila těžká havárie

/ Další video...